Vegan is niet alles

Vegan riem kurk Artelusa - zwart, bruin, naturel

Ik heb ze teruggestuurd.

Dat was fijn nieuws van ons kurkmerk Artelusa: de vegan kurkriemen werden goedkoper. Dat kon ik alleen maar toejuichen. Het juichen stopte echter toen ik de verpakking opendeed. Welk materiaal was dat aan de achterkant? Geen kurk, ook geen leder. Bij navraag bleek het PU-leder te zijn, oftewel vegan leder. “De riemen zijn nog steeds helemaal vegan, hoor”. Het wrong bij mij. Vegan. PU-leder is inderdaad geen dierlijk leder, maar is wel gemaakt van aardolie. Is dat zo milieuvriendelijk dan? Ooit was er een tijd dat een “plastieken” handtas tweede keus was, een lederen handtas stond voor kwaliteit. Nu krijgt “vegan leder” gemaakt van aardolie een applausje. Bestaat er een term als greenwashing, maar dan voor veganizen? Want dat is wat ik om me heen zie gebeuren. “Een warme muts, geen wol, helemaal vegan”. Juist. Katoen (niet bio, dus flink bespoten)… Alsof de beestjes die op de katoenplantage leven daar blij en beter van worden. En dan voegen we er nog wat polyester aan toe voor het gemak.

Onlangs was ik op een beurs in gesprek met een klant. Ze vond onze kurken handtassen te duur. Haar handtas was ook vegan, 15€ bij Kruidvat. Slik. Is het niet wat kortzichtig om te denken dat wanneer je een niet-lederen tas, riem, schoenen… koopt voor een appel en een ei, dat product helemaal okee is? Dat de makers eerlijk betaald zijn, dat de verfstoffen onschadelijk zijn, dat er geïnvesteerd is in degelijk materiaal dat jaren mee kan? Ik zeg niets over het budget dat mensen kunnen besteden, daar gaat dit niet om. Maar houd jezelf niet voor de gek. Dieren zijn belangrijk… mensen ook.

Daar stond ik dus met met half kurk, half neplederen riemen. Ik vond dat ik dat product niet kon verkopen. Als je geen lederen riem wilt, wat heeft het dan voor nut om een riem te kopen die aan de zichtbare kant wél kurk, maar aan de achterkant gewoon veredeld plastiek is? Daar herken ik mijn klanten niet in. Mijn vegan klanten willen geen leder, maar in de plaats daarvan een natuurlijk of gerecycleerd product dat niet inboet aan kwaliteit. Ik heb de riemen teruggestuurd naar Portugal. Ik kon ook de volledig kurken riemen (die ik al eerder had) bestellen, maar ze moesten ze wel speciaal maken, er was een minimum af te nemen aantal per maat én de levertijd zou enkele weken langer zijn. Het zij zo.

Nu: de nieuwe voorraad kurken riemen is binnen. Helemaal kurk met een nikkelvrije gesp. Er zijn zelfs twee leuke extraatjes. Als ze de riemen dan toch enkel op aanvraag maken, kunnen ze die dan niet in een kleinere maat maken? Nu begonnen ze met 90, maar ik merkte dat dat voor sommige dames te groot was. Dat kon! De riemen in riemmaat 85 zijn er nu dus in zwart en bruin. Het tweede is dat er nu ook dubbelzijdige riemen zijn. Eén helft is blauw, de andere bruin of naturel. De gesp kan je – letterlijk – in een handomdraai naar de juiste kant draaien.

Het merendeel van mijn assortiment is vegan, maar wel zonder afbreuk te doen aan de andere meerwaarden van Meer dan Mooi: eerlijk gemaakt, biologisch of op een andere manier milieuvriendelijk én degelijk van kwaliteit.

De riemen zijn dus nog steeds 35€. Ze zijn er in bruin,  zwart en naturel. De dubbelzijdige riemen zijn 39,95€. Daarvan is de voorraad inmiddels al wat uitgedund. Als je graag een riem past, dat kan perfect in onze winkel in Geel-Zammel. Je bent van harte welkom.

 

 

P.S.: De juiste riemmaat is trouwens je omtrek waar je de riem draagt, dat is de lengte van de gesp tot aan het middelste gaatje (en niet de hele lengte van de riem). Als je hiermee rekening houdt bij je bestelling, voorkom je onnodige retouren.