Solden en slow fashion

Je kunt er niet omheen: de solden zijn gestart. Sommige winkels omzeilden de soldenwet en gaven de afgelopen dagen al korting door middel van koppelverkoop. Ook bij Meer dan Mooi kregen we regelmatig de vraag: doen jullie ook solden? Met die vraag is niets mis en het antwoord is ja. Maar slow fashion en solden, gaat dat wel samen?

Vies woord
Er zijn merken en winkels die rigoureus niet aan solden doen. De argumenten zijn dat hun collecties tijdloos en duurzaam zijn en nooit uit de mode gaan. “Sales” lijkt wel een vies woord en is gekoppeld aan het nog viezere fast fashion verschijnsel.

Zelf denk ik daar anders over. Ten eerste ben ik “pas” tien jaar de mevrouw van Meer dan Mooi. Daarvoor was ik ook gewoon “klant”. En kleding met korting kopen, wie vindt dat nu niet leuk?

Ja, graag
Als “mevrouw van de winkel” kies ik bewust voor solden. Inderdaad: bewust. Dat betekent dat ik per stuk kijk of iets een sales artikel wordt of niet. Gaat het om een typisch seizoensartikel? Zijn het de laatste stuks of heb ik onverwacht juist nog veel voorraad? Dan gaat dat kledingstuk in solden. Is iets een tijdloos artikel zonder typische zomer- of winterkleur en kan ik het nog bijbestellen? Dan doe ik dat met liefde. Oftewel: geen solden dus.

Wacht eens even. Twee seizoenen of twee jaar na elkaar hetzelfde artikel in de winkel? Is dat niet erg not done? Bij fast fashion wel, ja. Maar laat Meer dan Mooi nu juist voor het tegenovergestelde staan. Als het goed is ben je langer dan één seizoen blij met jouw duurzame aankopen uit onze winkel. Waarom zou je datzelfde kledingstuk dan niet langer dan één seizoen kunnen aankopen? Een voorbeeld daarvan zijn de shirtjes van Paäla. Maakt het jou wat uit of ze uit de collectie van zes maanden geleden komen? Nee? Mij ook niet…

Ook vaste waarden in onze collectie gaan niet in solden. Zo zijn er de bamboe shirts van Continental Clothing, het ondergoed van Comazo (of het moeten uitlopende kleurtjes zijn) en de jeansbroeken van Living Crafts. Dat zijn blijvertjes. Als ik die al eens afprijs zal de korting nooit hoog zijn.

Eco outlet
Ook als winkel ben ik niet vies van koopjes. Ook bij onze leveranciers moeten de magazijnen soms leeg. En zo kan het gebeuren dat we terwijl het bloedheet is alvast wollen vesten inkopen. Met korting, want bij de groothandel moet er plaats worden gemaakt voor de nieuwe collectie die eraan komt. Korting voor mij betekent ook korting voor jou. Bij Meer dan Mooi heet dat eco outlet collectie.

Een jurkje in eco outlet. Gewone prijs 89,95€, eco outletprijs 49,95€

Kortingen tot 70%
Helaas, die vind je niet in onze solden. Mijn voorraad moet niet persé op. En zeg nu zelf: vind jij het leuk als je voor een kledingstuk de gewone prijs betaalt en twee maanden later is het met 50% afgeprijsd? Ik alvast niet. Is iets al een hele poos in de collectie, dan prijs ik gerust verder af. Maar mijn mooie, faire collectie buitengooien onder het motto “ik wil ervan af”? Dat doe ik niet.

Er is nog een tweede reden voor de minder hoge kortingen. Een gedeelte van ons assortiment is zoals ik net al beschreef “eco outlet”. Het komt dus met korting binnen. 20% korting in de solden op een jurkje in eco outlet dat al binnenkwam met een korting van 40% is nog steeds heel mooi meegenomen, toch?

Een appel en een ei
Wil je toch graag faire kleding kopen voor een appel en en ei? Vind je vijf euro voor een fair en duurzaam bio shirt wel een mooie prijs? Dan heb ik echt maar één vraag voor je: wie betaalt dat shirt dan wel? Een shirt kan niet gemaakt zijn in goede omstandigheden met biologisch materiaal én van goede kwaliteit zijn en bijna niets kosten. Iemand betaalt de prijs. En als jij de koper van dat mooie kledingstuk wordt, is het dan niet logisch dat jij het dan ook naar waarde betaalt?

Voor nu: geniet van onze sales. De koopjesperiode geldt heel de maand juli. Ook een deel van de eco outlet collectie is extra afgeprijsd. En de nieuwe collectie? Die komt er bijna aan.