World fair trade day cake: het recept

world fair trade day cake

Zaterdag 11 mei was World Fair Trade Day. In onze winkel kon je genieten van 10% korting, een (h)eerlijk wijntje of fruitsap, kokos- of citroenkoekjes én huisgemaakte bananenchocoladecakejes. Ik maakte ze à l’improviste, maar aangezien de proevers wel erg enthousiast reageerden, volgt hier het recept van de Meer dan Mooi-world fair trade day cake.

 

Kruidige cakejes met banaan en chocolade

Ingrediënten voor 24 kleine cakejes

  • 250g zelfrijzende bloem
  • 250g volle rietsuiker*
  • 3 eieren
  • 250g soja bak”boter”
  • 50g tablet pure bio chocolade (halve tablet)*
  • 2,5 banaan, dat mag zo rijp mogelijk*
  • snufje zout
  • kaneel**
  • gember**
  • koriander**
    * Ik gebruikte de fairtrade variant van Colruyt
    **Van deze gebruikte ik een beetje: maar een theelepel van elk kan ook als je de kruidige smaak graag doorproeft.

Nodig

  • 2 bakvormen voor ieder 6 muffins
  • papieren cakevormpjes
  • bloemzeef
  • mixer
  • mengkom
  • 2 soeplepels
  • mesje
  • oven

Bereiding

  • verwarm de oven voor op 200°
  • Vermeng de rietsuiker met de eieren
  • Zeef de bloem erboven
  • Voeg de sojamargarine in stukjes toe
  • Plet twee bananen en voeg deze toe. De derde banaan voeg je in schijfjes toe.
  • “Rasp” met het keukenmesje stukjes chocolade boven de kom. Houd hiervoor de tablet met de helft bekleed met de zilverfolie boven de kop (zo plakt de chocolade niet aan je handen) en ga met je mesje over het smallere stuk. De stukjes die eraf komen variëren van schilfers tot stukken van twee centimeter. Ook de grotere stukken mogen erin.
  • Voeg het zout, de kaneel, gember en koriander toe
  • Mix het geheel
  • Bekleed de muffinvormen met de papieren cakevormpjes
  • Schep één lepel deeg boven een vormpje en schuif het er met de andere lepel af in een vormpje. Doe dat voor de 12 vormpjes
  • Zet ze in het midden op het rooster van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten
  • Zet de oven even open en haal de cakejes er 5 minuten later uit
  • Haal de cakejes in hun papieren vorm uit de muffinvorm en laat ze afkoelen
  • Steek nieuwe papiervormpjes in de muffinvorm en schep deze weer vol en zet ze weer in de oven (met de deur nu weer dicht, deuh)
  • Haal de cakejes eruit en laat ze afkoelen

Smakelijk!

Tips

Als je een cakeje eet wanneer het nog lauwwarm is heb je de half vloeibare chocolade van de grotere stukken. Dat is natuurlijk extra lekker. Heb je de cake graag minder zoet? Dan kan je ook de mascobadosuiker van Oxfam Wereldwinkels gebruiken. Je cake is dan ook wat bruiner. Liever geen kruiden? Je kunt ze ook gewoon achterwege laten, of het geheel juist extra kruidig maken door bv. geraspte kruidnagel toe te voegen.