Diervriendelijk warm met bio wol

damestrui-bio-wol-grijs-2

Diervriendelijke wol? Een schaap moet geschoren worden, toch? Overdrijven ze in de bio-hoek niet een beetje? Ik kan me de vragen voorstellen en om eerlijk te zijn, zo dacht ik ook voor ik wist wat “mulesing” was.

Pijn lijden voor wol
Merinowol is heerlijk zacht en warm en kriebelt nauwelijks. Denk je bij het scheren van een schaap aan het tafereel dat je misschien wel eens zag op de kinderboerderij? Het volgende stukje is helaas wat minder idyllisch.

In de schapenwolindustrie gaat het er anders aan toe. 80% van de wol is afkomstig van grote kuddes uit Australië. Een merinoschaap heeft extra veel huidplooien (voor extra veel wol). Een enkel schaap zorgt jaarlijks voor zo’n 5kg wol. Het grote probleem gebeurt in de buurt van de staart, waar bromvliegen hun eitjes in de huidplooien leggen. Worden dit larven, dan vreten deze het schaap aan. Voor het schaap is dit zeer pijnlijk, veel schapen sterven hier ook aan. Om dit te voorkomen, wordt het schaap “gemulesed”: bij de lammetjes worden de huidstroken bij de staart – zonder verdoving – verwijderd.

Als je de beelden wilt zien, ik vind ze zelf gruwelijk. Je bent dus gewaarschuwd.

Deze wol is wél echt mooi
Bij Meer dan Mooi heb je keuze te over aan wol die wél diervriendelijk is.

poncho-bio-wol-living-crafts-grijs-2MERINOWOL MET GOTS-KEURMERK – De merinowol van Living Crafts heeft het GOTS-keurmerk. Deze Italiaanse wol wordt in Duitsland verwerkt tot de prachtigste truien en vesten. Tip: tijdens de Living Crafts webshop only week krijg je rond 15% korting op wollen truien, vesten en ondergoed met het GOTS-keurmerk.

fairtrade-sjaal-yakwol-pina-smaragdgroen-3YAKWOL – Deze langharige gigant onder de rundersoorten leeft in Azië. De yak leeft buiten, bij temperaturen tot -40°. Hij wordt gebruikt als lastdier, maar ook voor zijn melk. Komt hij in de rui, dan wordt van de haren van zijn onderbuik wol gesponnen. Deze wol is super-, maar dan ook superzacht. Nieuw in onze collectie zijn de sjaals in een mix van yakwol en katoen. De sjaals zijn fairtrade gemaakt in Nepal. De sjaals zijn er in meerdere kleuren en in 2 modellen: klassiek en als brede omslagdoek.

Warm zonder wol: hennep sjaals nu aan 25€

Warm zonder wol: hennep sjaals nu aan 25€

PLANTAARDIGE SJAALS – Wil je liever helemaal geen dierlijke materialen gebruiken? Sjaals van hennep of katoen zijn een fijn alternatief. Onze sjaals van HempAge zijn gebreid in een mix van hennep en biologisch katoen en doen qua dikte zeker niet onder voor een wollen sjaal.

 

fleece-3-kleurenBIO FLEECE – De alom bekende fleece wordt gemaakt van polyester en is dus 100% synthetisch. Fleece biologisch katoen is véél zachter en behoudt de aangename eigenschappen van katoen. De vesten en bodywarmers van bio fleece zijn bij Meer dan Mooi als eco outlet: direct en blijvend afgeprijsd. In de Living Crafts webshop only week zijn er ook heerlijke dekentjes in biologisch katoen, zowel fleece als gebreid.

Ben je geïnteresseerd in onze Living Crafts webshop only? Tot en met zondag 13 november kan je kiezen uit ruim 100 extra artikelen in onze webshop.

Nancy De Poorter
Wol- en dierlover
én de mevrouw van Meer dan Mooi