Shoppen met je gevoelig kind

Constantyn (bijna 8) is blij met Maxomorra: van de shirts tot de joggingbroeken en zeker de pyjama's. Zijn lievelingskleur is blauw.

Kleding kopen voor je kinderen, voor de ene ouder (en kind) is het geen probleem, voor de ander wel. Je neemt ze mee naar een grote winkel waar ze spelletjes kunnen doen, een video kunnen kijken en waar de nieuwste Ketnet-muziek draait. Ideaal, toch?

Prikkels en kriebels
Voor veel kinderen is dat inderdaad fijn, maar niet voor alle kinderen. Als jouw kind zich ergert aan die ene lamp die maar blijft flikkeren en die harde muziek (die in jouw oren niet eens zo heel hard klinkt), dan kan shoppen een ramp worden. Je kunt natuurlijk online bestellen, of iets kopen zonder dat je kind erbij is. Een gevoelige geest gaat echter vaak samen met een gevoelige huid. Etiketjes kriebelen, naden irriteren en synthetische stofjes zijn al helemaal verschrikkelijk. Of het shirt is wel mooi, maar de knopen niet. Dus draagt hij het niet. Punt. Herkenbaar?

(Aan)voelen
Bij Meer dan Mooi hebben we veel klantjes die blij zijn met onze kleine winkelruimte, waar  alle kinderkleding in 1 kast hangt, en waar maar 1 pashokje is. Waar er begrip voor is als je kleine persé niet wil passen. Of écht alleen maar blauw wil dragen. Het zit in kleine dingen: aanvoelen, vragen, rekening houden met en respect hebben voor het persoontje dat in mijn winkel staat. Eerst even vragen “Mag ik even voelen of die broek de juiste maat is?” is niet moeilijk, maar kan een wereld van verschil maken. Je kind is niet raar. Je kind voelt veel en is vaak heel duidelijk. Het is aan de ander om hiermee om te kunnen gaan.

Bio voelt beter
Al onze kinderkleding is gemaakt van biologisch katoen, wat voor gevoelige kinderen een verademing is. Sommige merken houden zelfs extra rekening met gevoeligheden. Zo stikt Living Crafts het etiketje niet in de naad vast, maar naait het er apart in. Je haalt het etiketje er dus gemakkelijk uit zonder nog een “kriebeletiketrestje” over te houden. Hetzelfde merk omwindt alle elasthane ook met biologisch katoen, zodat dit niet rechtstreeks in contact komt met de huid. Onze andere bio kinderkledingmerken zijn Maxomorra, Leela Cotton en Earth Positive. Dat laatste merk heeft bv. toffe truien met een kap én een friemelzak. En kriebelt de stof toch of zit er een naadje dat voor irritatie zorgt? Als jouw kind dat zegt, dan is dat zo. Geen verkoopster zal je meewarig aankijken en opmerken: “het is wel een gevoelige, he…”.

Zal ik je altijd kunnen helpen? Neen. Maar ik zal het wel altijd proberen. En lukt het niet of is kindlief écht niet in de shopping mood? Dan ben je de volgende keer even welkom.

Nancy De Poorter
Moeder van Jesse en Dante en de mevrouw van Meer  dan Mooi

P.S.: Op de foto zie je Constantyn (bijna 8). Hij wordt helemaal blij van de kleding van Maxomorra: van joggingbroeken tot shirts en vooral de pyjama’s. Zijn lievelingskleur is blauw. Met dank aan zijn mama Ilse voor het vertrouwen.

UPDATE – Dit artikel dateert van 2016. Sinds 2019 zijn wij gestopt met de verkoop van bovenkleding (truien, broeken enz) voor kinderen. We houden we kinderpyjama’s, -sokken en -ondergoed in de collectie. Deze zijn allemaal gemaakt van biologisch katoen met GOTS-keurmerk.