Nieuw: sieraden van plantaardig ivoor (of: draag eens een noot aan je oor)

Fairtrade-sieraden-tagua-divers

Of vooruit: een stukje noot dan.

In de wereld van fair trade is tagua (oftewel plantaardig ivoor) geen onbekende. Van dit mooie natuurmateriaal worden kleurrijke exotisch uitziende sieraden gemaakt. Wij gingen voor iets anders. Maar eerst…

Tagua noten (onderaan de noot wanneer deze al gepolijst is)

Wat is plantaardig ivoor?
Plantaardig ivoor is ook bekend onder de naam tagua. Aan de kust van Colombia (Midden-Amerika) groeit de tagua palm (Phythelephas Macrocarpa). Hoog in de palmbomen groeien de taguanoten. De noten groeien niet per stuk, maar zitten met vier of vijf noten in een omhulsel. Eerst zijn de noten een soort sap. Na enkele maanden is dit sap hard geworden en zijn het noten. Anders dan bij kokosnoten moet er niet in de boom worden geklommen op deze eruit te halen: de noten vallen gewoon op de grond. Op dat moment zijn ze nog eetbaar, maar dat periode duurt niet lang. Worden de noten verder gedroogd, dan worden ze zo hard als steen (of ivoor). Dan worden ze in stukken gezaagd, afgeschuurd, gepolijst en eventueel geverfd. Een taguaboom brengt in haar leven evenveel plantaardig ivoor voor als een Afrikaanse olifant. De handel in tagua sieraden draagt bij aan het behoud van het regenwoud en is een belangrijke inkomstenbron in afgelegen streken met een grotere werkonzekerheid.

Exotisch… of juist niet
Vaak zijn tagua sieraden een combinatie van veel gekleurde tagua kralen. De stijl is een mix tussen natuurlijk (door het materiaal) en opvallend (door de kleur, grootte en vorm). Persoonlijk vind ik grotere kettingen van tagua zwaar om te dragen, voor mij voelt dat niet prettig. Bovendien staat Meer dan Mooi juist wel voor eerlijke handel en natuurlijke materialen, maar niet zozeer voor een gipsy look.

Hangers van een schijfje tagua, grote en kleine tagua oorstekers, een volledig gepolijstje noot (links) en een noot waar nog een laagje omhulsel te zien is (rechts)

Ook wou ik graag het aanbod aan plantaardige sieraden uitbreiden. En dan bedoel ik nog meer dan vegan sieraden, maar letterlijk: gemaakt van natuurlijk materiaal als planten of bloemen. Van het Colombiaanse merk Green Age koos ik voor twee maten oorstekers. “Gewoon” een rondje in plantaardig ivoor. In sommige kleuren is de structuur van de noot nog mooi zichtbaar. Wil je het toch wat opvallender, dan hebben we ook tagua hangers. Deze zijn wat organischer van vorm. De hangers en stekers zijn gemaakt van edelstaal en zijn anti-allergeen.

Alleenstaande vrouwen
In het algemeen is het zo dat de maak van tagua sieraden een ambachtelijk werkje is en bijdraagt aan een inkomen in een regio met weinig werkgelegenheid. De sieraden van Green Age worden gemaakt door alleenstaande vrouwen. Met de keuze voor Green Age tagua oorbellen help je effectief iemand verder in het leven. Dit is geen liefdadigheid. Dit is eerlijke handel.