Mooie riemen zonder leder

Vegan riemen in kurk (Artelusa)

Als je liever geen leer wilt dragen, maar je zoekt wel een mooie riem, welke alternatieven zijn er dan?

Op zich is het niet zo moeilijk om een niet-lederen riem te vinden, keuze aan neplederen riemen (oftewel plastic) genoeg, helaas. Waarom zou je dat niet doen? Om plastic te mijden bijvoorbeeld. Zelf vind ik ook dat het goedkoop oogt en meestal is de kwaliteit niet super.
Ook als je een duurzame niet-lederen riem zoekt, zijn er echter tal van mogelijkheden.

Katoenen riemen
Onze Living Crafts-riemen zijn gemaakt in biologisch katoen. De combinatie van het natuurlijk katoen met de koperkleurige gesp oogt casual. Denk je toch een stukje leder te zien? Het uiteinde van de riem is gemaakt van jacron, oftewel stevig waterbestendig papier, dat wat op leder lijkt. Deze riem is absoluut vegan. De riemen zijn er in zwart en beige en zijn in verschillende maten verkrijgbaar.
Tip: de kleinste maat is ook geschikt voor kinderen.

Vegan riemen in biologisch katoen (Living Crafts)

Hennep riemen
Qua stijl vergelijkbaar met de katoenen riemen zijn de riemen van HempAge. Deze ogen en voelen wat stoerder. De mix van hennep en biologisch katoen is heel sterk. Deze riemen zijn er in één lengte. Met de klikgesp kan je de riem dragen op de wijdte die jij wenst. Zo kan dezelfde riem door meerdere mensen gebruikt worden. De gesp is nikkelvij en metaalkleurig. Het logo van HempAge, een hennepblad, versiert de gesp. Deze riem is er in donkerblauw en antraciet.

Vegan riem van hennep en biologisch katoen (HempAge)

Kurk riemen
De riemen in kurk hebben qua look het meeste gemeen met lederen riemen. Het grote verschil zit in het materiaal: kurk in de plaats van leder. Ook wordt de naam “kurkleder” gebruikt. Dit vind ik verwarrend, want het materiaal heeft niets met leder te maken. Een kurk riem kan niet alleen tegen een stootje, je kunt hem ook eenvoudig schoonmaken. Als je een kurk riem koopt, let je best wel op de volgende zaken. Wil je een vegan riem, let er dan ook op dat de riem volledig van kurk is. Sommige riemen hebben een lederen achterkant en een kurken bovenlaagje, maar dat is dus niet wat jij wilt. Daarnaast bestaat kurk ook in verschillende kwaliteiten. Wij kiezen bewust voor kurk van de Portugese kurkeik (en niet voor de Chinese variant). Artelusa maakt de riemen speciaal voor Meer dan Mooi volledig in leder. De kurk riemen hebben we in naturel, bruin en zwart. Deze riemen zijn er van maat 90 tot 115.

Bijpassend bij de kurken riemen zijn er ook portemonnees, portefeuilles en handtassen in kurk.

Vegan riemen in kurkleder (Artelusa)

Welke van de drie zou jouw voorkeur hebben?