Fair trade in de kijker 2: Hempage, fair trade uit China

Voor wie thuis is in de wereld van duurzame mode is hennep kleding geen geheim meer. Voor de meesten is dat wel anders. Kan je van hennep kleding maken? Zit daar dan geen “geurtje” aan? Of ga je er niet héél relaxed bij lopen? Het antwoord op de vragen is respectievelijk ja, neen en toch wel (maar alleen omdat de kleding zo goed voelt).

Het verbod op hennep
HennepTot een zeventigtal jaren geleden was hennep ook hier heel normaal. De streeknaam “de Kempen” is afgeleid van “kemp”, oftewel “hennep”. Hennep werd gebruikt om touwen, kleding, zeilen en papier van te maken. In 1937 werd hennep in de Verenigde Staten verboden. Zou het toeval zijn dat de voormalige Amerikaanse minister van financiën (en bankdirecteur) de belangrijkste sponsor was van een nieuw product op de markt, namelijk plastic en nylon? In plaats van die producten te maken uit hennepzaadolie werd toch gekozen voor aardolie. Nylon was nieuw, hennep not done.

HempAge laat hennep herleven
Het Duitse bedrijf HempAge bestaat sinds 1999. Zoals de naam doet vermoeden is alle kleding gemaakt van hennep, of een mix van hennep met andere natuurlijke materialen. Hennep kleding draagt zeer licht en is supersterk. Er is kleding van 100% hennep, maar er zijn ook mixen van hennep en biologisch katoen.

Hennep is een zeer sterke plant die moeiteloos groeit zonder gebruik van pesticiden. Hennep verwerken tot textiel is technisch echter niet zo eenvoudig, het proces is anders dan bij katoen. De expertise daarvoor zit in China, waar de hennep ook groeit.

Fair trade uit China
Logo fair wear foundationBij China denk je misschien niet direct aan fair trade, maar eerder aan keihard werken in mega grote ondernemingen. Het is echter niet wáár kleding gemaakt wordt wat het belangrijkst is, maar hoe. HempAge is, als meer Meer dan Mooi-merken, aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Deze Nederlandse organisatie ziet  toe op eerlijke lonen en arbeidsomstandigheden. In deze blogspot beschreef ik uitgebreid wat dat inhoudt.

Waarom HempAge?
Tuniek hennepmix HempAge - Pippa blauwEr zijn een aantal zaken die ik heel fijn vind aan HempAge. Waar sommige andere hennepmerken een eerder alternatieve stijl hebben, gaat HempAge van basic tot vlot en chique. En daar houd ik van! Ook  heeft HempAge grotere maten, in sommige modellen tot 48. Een andere, praktische, reden om voor HempAge te kiezen is de hoeveelheid aan kleuren, die makkelijk kunnen worden bijgesteld. Ben je zo tevreden van je HempAge shirtje dat je het in een tweede kleur wilt? Geen probleem, waarschijnlijk kan ik het voor je bijbestellen. En neen, we hebben niet enkel de damescollectie 😉

Prijskaartje
Een nadeel van hennep kleding kan het prijskaartje zijn, zeker als je kiest voor kleding in 100% hennep. De basis van Meer dan Mooi is kleding die eerlijk, bio én betaalbaar is, en ook van die derde waarde wijk ik niet graag af. Daarom kiezen we, vooral voor de mixen van hennep met biologisch katoen. Behalve voor wat betaalbare klassiekers, gaan we ook graag voor eco outlet. Dat is nieuwe kleding, maar uit een vorige collectie. De kortingen gaan al snel tot 40%. Je moet er natuurlijk wat sneller bij zijn, want de voorraden zijn beperkt.

World fair trade day actie
Alleen op woensdag 11 mei krijg je 10% korting op een deel van onze HempAge collectie. Ja, dat geldt ook voor de eco outlet. Je krijgt dan 10% korting bovenop de outletprijs.

Droeg jij al hennep kleding, ontdekte je het bij Meer dan Mooi of is hennep jou nog vreemd? Laat het gerust weten in een reactie.

Nancy De Poorter
Nieuwe H/Kempische en de mevrouw van Meer dan Mooi