Blue Feet: nieuwe sokken voor dak- en thuislozen

blue feet 3

Hoorde je nog niet eerder van Blue Feet? Dat kan goed zijn. Blue Feet is geen grote vzw met een landelijke mediacampagne, maar juist een kleinschalig  privé-intiatief. Initiatiefnemer Jasper Coffernils vindt dat je dak- en thuislozen niet in de kou kunt laten staan. Hij voorziet hen van iets wat heel basic is, maar tegelijk voor deze groep mensen moeilijk verkrijgbaar: nieuwe sokken.

Meer dan Mooi sokken voor Blue Feet (2017)

Twee jaar geleden klopte Jasper voor het eerst aan bij Meer dan Mooi, dat wil zeggen: hij stuurde me een mailtje met informatie over zijn project. De bedoeling is om dak- en thuislozen van warme sokken te voorzien. Pas als je ze niet hebt, besef je hoe belangrijk warme sokken zijn. Kleding wordt gedoneerd via verschillende instanties, maar sokken? Je staat er niet bij stil, maar zag jij al sokken bij de kringloopwinkel? Juist.

Jasper vind het daarbij belangrijk dat hij kiest voor kwalitatief goede sokken die liefst ook nog ecologisch verantwoord zijn. Zo kwam hij bij Meer dan Mooi terecht. Daar komt het grote voordeel van bamboe goed van pas: bamboe verwarmt je voeten extra ’s winters en je zweet er niet makkelijk in. Ook bij voetproblemen als schimmel is bamboe ideaal. Neem daarbij dat de Thought sokken goed zijn voor iedereen met maat 37 tot 41 en 41 tot 46. Dat maakt de bedeling extra gemakkelijk. Hoe gaat die bedeling in zijn werk? Staat Jasper achter het station sokken uit te delen? Neen. Daarvoor werkt hij samen met Poverello, waar de kansarmen ook hun andere kleding komen halen.

 

 

Tweedehands sokken welkom

En toen dacht ik verder na. Bijna iedereen heeft wel sokken in de lade liggen die niet meer gedragen worden. Je witte tennissokken draag je niet meer omdat je vriendin dat niet okee vindt. Die blauwe kocht je eigenlijk een maat te klein. Die Simpson sokken kreeg je cadeau, maar je houdt gewoon van effen… Voor kinderen gaat dat dubbel zo hard: he, wéér een schoenmaat groter! Wat doe je met gedragen sokken van je jongste kind?

Daarom neem ik zelf het initiatief om tweedehands sokken in te zamelen en bedacht de volgende spelregels.

  1. Welkom zijn sokken voor volwassenen en kinderen.
  2. Merk en materiaal maakt niet uit.
  3. De sokken mogen gedragen zijn, maar wel graag netjes gewassen en heel. Pluisjes mag, gaatjes niet, vuile sokken nog minder.
  4. Maak een setje per paar, zodat ik niet alle “koppeltjes” bij elkaar moet zoeken.
  5. Sokken waarvan je maar 1 meer hebt: neen, dank je.
  6. Verdeel de sokken in zakjes of doosjes verdeeld over kindersokken, damessokken (37-41) en herensokken (41-46).

Je kunt de sokken tijdens de openingsuren binnenbrengen bij Meer dan Mooi in Geel-Zammel, dus van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13u en 17u30 en op zaterdag van 10u tot 17u30. Ook kan je de sokken meebrengen naar onze stand op Kunst en Kado in Heist op den Berg op zaterdag 1 en zondag 2 december. Ik bezorg de sokken aan Blue Feet.

Meer info vind je op de facebookpagina van Blue Feet. Wil je dit project zelf steunen? Contacteer Jasper dan via zijn facebookpagina.

Komen de sokken ter plaatse? Zuster Beatrijs van Poverollo heeft ze in 2017 goed ontvangen.

Bedankkaartje van Zuster Beatrijs (Poverello)

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen kan zijn (t)huis verliezen. Daarom: geef.

Dankjewel.

Nancy – Meer dan Mooi