5x M-fair (wij willen meer)

m-fair

Op zondag 6 oktober vond in Congrescentrum Lamot voor de de vijfde keer de M-fair plaats. Deze beurs rond eerlijke kleding wordt georganiseerd door Mechelen Mondiaal.

Kleine smurf
Ik herinner me vijf jaar geleden nog. Het kleine Meer dan Mooi ging eventjes tussen de grotere, bekendere fairtrade kledingzaken staan. Althans, zo voelde dat toen voor mij. Wat was ik blij met de feedback: dit aanbod is precies wat ik zoek! Me geen zorgen moeten maken over of kleding wel eerlijk gemaakt en duurzaam is, weinig poespas en best betaalbaar. Ik zweefde terug naar Zammel die avond.

Gisteren was dan editie nummer vijf… en mijn gevoel is even fijn als de eerste keer. De standen op M-fair zijn niet erg groot, dus het is altijd even kijken, passen en meten hoe je je kledingrekken, tafels en assortiment goed opgesteld krijgt. De bezoekers wisten ons te vinden 🙂 De shirts van Paala en Dedicated vonden gretig aftrek, net als – (geen) verrassing – de bamboe sokken van Thought.

Fairtrade fossiel
Met andere standhouders en bezoekers hadden we het over fairtrade kleding de laatste jaren. Er is een verandering voelbaar bij mensen, de bewustwording groeit… en tegelijk is het een utopie om te denken dat ooit iedereen geïnteresseerd zal zijn in eerlijke kleding. Met Tony van Supergoods ging het erover dat veel winkels en merken die er waren toen wij begonnen er inmiddels niet meer zijn. Met elf jaar is Meer dan Mooi een Vlaams fairtrade fossiel. Gelukkig komen er steeds initiatieven bij, helaas verdwijnen er daar ook veel weer van.

15 uur nadat we thuis begonnen waren met de voorbereiding van de beurs waren we weer thuis. Letterlijk moe en voldaan.

Een dikke merci aan stad Mechelen om deze beurs te organiseren. Heel graag tot volgend jaar.