Fair trade in de kijker 1: betaalbare bamboe van Continental Clothing

Continental - Lauren bamboe shirt zwart 2-800

Als ik TV-reclames van grote modeketens zie met topmodel X of actrice Y die spotgoede kleding showt, dan schaam ik mij een beetje… in haar plaats. Hoe kan je jezelf goed laten betalen voor zo’n campagne, wetend dat de maker van jouw “prachtige” jurk voor een hongerloon werkt? En neem “honger” gerust letterlijk, want drie maaltijden per dag zitten er niet in.

Zaterdag 14 mei is het World fair trade day. Wereldwinkels organiseren opendeurdagen met proevertjes, supermarkten zetten hun fairtrade producten extra in de kijker of bieden (voor een weekje per jaar) fairtrade bloemen aan.

Gemengde gevoelens
Fair trade kleding is bij ons de norm. Iets in de kijker zetten dat je normaal vindt, voelt dubbel. Alsof je als moeder van de daken gaat schreeuwen dat je elke dag eten maakt voor je gezin. Toch maak ik van de gelegenheid gebruik om onze fairtrade merken in de kijker te zetten. Veel mensen willen graag eerlijke kleding, maar waar vind je die? Voor mij is het normaal geworden, maar omdat het dat voor velen nog niet is, zet ik “mijn” merken toch even in het zonnetje.

Hoe kan fair trade zo betaalbaar zijn?
Shirt bamboe Continental - aubergine modelAls eerste is dat Continental Clothing. Zo maken we meteen komaf met een goed verspreid fabeltje, nl. dat eerlijke kleding duur zou zijn. Aan dumpprijzen doen we niet, maar 15,95€ voor een fairtrade bamboe damesshirt kan je maar moeilijk duur noemen. Heren T-shirts vind je bij ons aan 45€ voor een set van drie.

Van de winkelprijs van een niet-fairtrade kledingstuk krijgt de maker ongeveer 3%. Inderdaad, 30 cent van jouw 10 euro gaat naar diegene die het heeft gemaakt. Stel nu dat die maker een loonsverhoging van 50% zou krijgen. Dat betekent veel voor de maker, maar je begrijpt ook dat dat niets of bijna niets hoeft te veranderen aan de prijs van jouw T-shirt.

Continental Clothing heeft een basiscollectie. Geen steeds wisselende seizoenskleuren of nieuwe modelletjes, weinig tierlantijntjes aan de ontwerpen ook. Ook dat zorgt ervoor dat de prijzen extra betaalbaar kunnen zijn. En ze hebben geen dure TV-campagnes met topmodel X, dat scheelt ook.

Logo fair wear foundationFair trade Foundation: de pijlers
Je kunt wel zeggen dat een merk eerlijk is, maar bewijs dat maar eens. Wel, dat doen we. Continental Clothing is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Dat betekent dat voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  1. Werken gebeurt uit vrije wil
    Werknemers worden niet onder druk gezet om te werken door bv. lonen achter te houden of hen fysiek op te sluiten (het feit dat dit genoemd wordt, zegt al heel wat…)
  2. Geen discriminatie of bedreiging
    De meeste werknemers in de kledingsector zijn vrouwen. Een onrespectvolle behandeling tegen vrouwen komt in veel landen voor. Vrouwen zijn evenwaardig aan mannen en dienen ook zo behandeld te worden.
  3. Geen kinderarbeid
    Kinderen moeten naar school. Zijn ze eenmaal oud genoeg om te werken, dan moeten ze beschermd worden tegen misbruik of te lange werkuren.
  4. Vrijheid van vereniging
    Werknemers mogen zich aansluiten bij een vakbond. Bij veel Aziatische bedrijven verlies je je baan als bekend wordt dat je banden hebt met een vakbond. Vakbonden zijn essentieel in de overgang naar betere arbeidsvoorwaarden.
  5. Een leefbaar loon
    Van je inkomen moet je kunnen leven: wonen, eten, je kinderen naar school kunnen laten gaan en nog iets over houden ook. In veel landen volstaat het inkomen van een textielarbeider niet eens voor de huur van hun woning.
  6. Aanvaardbare werkuren
    Volgens de VN is 6 werkdagen per week met 8 werkuren per dag het maximum. Overwerk mag, maar op vrijwillige basis, en niet meer dan 12 uur per week. Reken en tel: 60 werkuren per week… In de textielsector zijn werkweken van 80 uur normaal. Inderdaad…
  7. Veilige werkomstandigheden
    Dat betekent bv. bereikbare nooduitgangen in geval van brand, maar  ook beschermende kleding als je met giftige stoffen werkt. Beide zijn in de reguliere kledingsector ongebruikelijk.
  8. Een arbeidscontract
    Arbeiders hebben recht op een contract en voordelen als een pensioen, sociale voorzieningen en verzekeringen. Heel anders dus dan de dagcontracten die bijvoorbeeld in de leersector heel gebruikelijk zijn.

Dat is een hele boterham, maar las je ook maar één ding dat niet vanzelfsprekend zou moeten zijn? Precies.

Ecologische voetafdruk
Los van eerlijke handel denkt Continental Clothing ook aan het milieu. Door gebruik te maken van hernieuwbare windenergie, low impact biologische materialen en een efficiënte productie verkleint dit bedrijf haar ecologische voetafdruk met maar liefst 90%.

10% korting op Continental Clothing
Als jij deze kleding wilt ontdekken (of van je favoriete shirtje een tweede exemplaar wilt aanschaffen), alleen vandaag krijg je 10% korting op alle bamboe kleding van Continental Clothing. Het aanbod geldt zowel in de winkel als de webshop. Ook bovenop de voordeelprijs van de 3-packs krijg je nu deze korting van 10%.